logo transparent

Vorm en materialen
Het Valleihek van Vallei Horstee is leverbaar in verschillende varianten. Kenmerkend bij alle hekken is de groene V, gevormd door de twee schuine planken. Op deze pagina vindt u een beschrijving van de vorm en materialen die bij de Valleihekken worden gebruikt.

 

1. HOUTSOORT
Het Valleihek kan gemaakt in Eiken of Douglas hout. Eiken is iets duurder.


2. BREEDTE
Het Valleihek kan geleverd worden in een breedte van 4 meter en van 5 meter. Vroeger waren alle landhekken 4 meter of kleiner. Tegenwoordig is een grotere breedte soms gewenst om goed te kunnen manoeuvreren met grote landbouwmachines.


3. RECHTE PLANKEN OF SCHAALDELEN
Bij de aanschaf van een Valleihek kunt u zelf kiezen voor recht bezaagde planken of voor de meer rustieke schaaldelen. De prijs is gelijk, het is vooral een kwestie van smaak.

Schaaldeel 0

Dit een schaaldeel, een plank waar de boomschors nog aan zit. Valleihekken kunnen gemaakt worden van deze schaaldelen, waardoor ze een rustieke uitstraling krijgen. De prijs van een hek gemaakt uit schaaldelen, is gelijk aan die van een hek uit rechte planken. Het is vooral een kwestie van smaak wat u kiest. Overigens worden de buitenzijden van de hekdelen wel recht gezaagd, ook als er schaaldelen gebruikt worden.

Rechte Plank 0

Dit een stukje van een hek dat is gemaakt van rechte planken, in dit geval Eiken.


4. TEKST OP HET HEK
Op alle Valleihekken kan een tekst vermeld worden. Hier is voor gekozen omdat oude streeknamen van landbouwpercelen of boerderijen, vaak dreigen te verdwijnen. Door ze op de hekken te vermelden, blijven ze beter in het geheugen bewaard. De letters worden in het hout gefreesd en daarna zwart geschilderd. De tekst moet goed leesbaar zijn en is dus beperkt in lengte.

Tekst op hek 0


5. VLEUGELS
Vleugels vormen een verbreding van het hek aan beide zijkanten, buiten de hekkepalen. De vleugels staan dus vast en kunnen niet open. De belangrijkse functie van de vleugels is het geven van extra stevigheid. De hekkepalen zullen minder snel scheef zakken doordat de schuine planken van de vleugels een hoek vormen en daarmee extra stevigheid geven. Veel mensen vinden een hek met vleugels ook fraaier ogen.

Voorbeeld Vleugels


6. BESCHERMD MODEL MET GROENE V VORM

Model Valleihek

Valleihekken hebben een kenmerkende vorm door de plaatsing van de planken en door de twee schuine groene planken die de letter V vormen. Voor het model van de Valleihekken is bescherming aangevraagd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (depotnummer 84768-00). Vallei Horstee houdt de productie, verkoop en plaatsing van Valleihekken in eigen hand om de uniformiteit te handhaven. Er worden alleen hekken geplaatst in de Gelderse Vallei om een duidelijke en herkenbare link te houden met deze regio. In de toekomst kan via de website van Vallei Horstee ook informatie vertrekt worden over het perceel waar het hek staat. Zie hiervoor ook onder QR-kode. Dit is de reden om de tekst 'valleihek.nl' in de groen plank te frezen. Als u dit te opvallend vindt, kunnen we de letters ook zwart verven.


7. ZWAAR POORTBESLAG
De Valleihekken zijn voorzien van zwaar verstelbaar poortbeslag. De hengen zijn 60 cm lang en thermisch verzinkt. Dit is een duurzame manier van verzinken.

Zwaar Poortbeslag

Zwaar thermisch verzinkt poorbeslag.

Verstelbaar Poortbeslag

Er wordt gebruik gemaakt van verstelbaar poortbeslag. Daardoor kan er altijd gemakkelijk gecorrigeerd worden als het hek iets gaat doorhangen. Door de constructie van het Valleihek wordt dit doorhangen overigens zoveel mogelijk voorkomen, maar bij een natuurproduct zoals hout zal altijd enige vervorming optreden.


8. OVERSLAGGRENDEL

Overslaggrendel

De twee delen van het Valleihek worden door een overslaggrendel met elkaar verbonden. In gesloten stand geeft dit extra stevigheid. Het hek kan eenvoudig worden geopend nadat de grendel is omgeslagen. Het is mogelijk om een slot op de grendel aan te brengen, zodat het hek niet door iedereen zomaar open gedaan kan worden.


9. BETONVOET MET GRONDGRENDEL

Betonvoet Grondgrendel

De twee delen van het Valleihek steunen in het midden op een betonnen voet. Deze betonvoet is speciaal ontwikkeld voor de Valleihekken. De onderste plank en de schuine plank steun op de voorste rand van de betonvoet, zodat het hek niet gaat doorhangen. De verticale middenplank steekt naar onderen iets door, zodat het hek niet naar voren kan doorslaan. Met een grondgrendel kan één hekdeel verankerd worden in de betonvoet. Het tweede deel zit weer met de overslaggrendel aan het eerste verbonden.


10. ONBEHANDELD HOUT

Ecoleum

De Valleihekken worden in principe gemaakt van onbehandeld hout. Alleen de twee schuine planken zijn geschilderd met Groene Ecoleum. Zowel Eiken als Douglas hout zijn behoorlijk duurzaam. Eventueel kan een hek van Douglas hout worden behandeld met transparante Grenen Ecoleum. Het krijgt dan een wat oranje-achtige tint. Onbehandeld Douglas hout verkleurd meer naar grijs. Op de foto hierboven is het rechter deel een hek dat is geschilderd met transparante Grenen Ecoleum. De planken van de vleugel links zijn onbehandeld.


11. EIKEN PALEN MET DIAMANTKOP

Eiken paal

Alle Valleihekken worden geleverd met eiken palen van 15x15 centimeter. Deze palen zitten ongeveer 120 cm in de grond en geven daarmee een goede verankering. De bovenzijde van de palen wordt naar vier zijden schuin afgezaagd zodat een 'diamantkop' ontstaat. Het rechte deel van de palen reikt tot aan de bovenzijde van het hek.


13. LAMLAT

Lamlat

Een "Lamlat" is een extra horizontale lat die tussen de twee onderste planken kan worden aangebracht. Een lamlat is vooral bedoeld om te voorkomen dat kleine lammeren tussen de twee planken door kunnen kruipen. Een lamlat is vooral een optie bij hekken van rechte planken. De meerkosten voor een lamlat bedragen 25 euro.


13. QR CODE
Het is mogelijk om op het Valleihek een klein bordje te bevestigen met een QR kode. Mensen met een smartphone kunnen deze kode scannen en vervolgens via de website van Vallei Horstee de informatie laten tonen over de locatie waar het Valleihek staat.


14. STEUNBLOKJE

Steunblokje dubbel

De Valleihekken worden voorzien van twee steunblokjes zodat het hek ook in geopende stand niet kan gaan doorhangen.