samenwerken aan natuur, milieu en landschap​

Evenementen

EVENEMENTEN

Jaarlijks organiseert de Vallei Horstee een aantal evenementen waarbij we de bezoekers een gelegenheid geven om het boerenleven te leren kennen en mee te maken. Evenementen die passen in onze doelstelling om het boerenleven voor de komende generaties levendig houd.  Onze evenementen zijn voor boeren en burgers, voor jong en oud. De dagen zijn voor iedereen vrij toegankelijk zonder entree- en/of parkeerkosten. 

LAMMETJESDAG

Op het moment dat de lammetjes weer in de wei huppelen is het echt voorjaar. Wij organiseren in maart een Lammetjesdag waar we de lammetjes ook nog kunnen aaien. 

Jonge dieren

Op deze dag laten we de bezoekers kennismaken met heel veel jonge dieren. Naast lammetjes zijn er o.a. kuikentjes, biggetjes, kalfjes en jonge geitjes te bewonderen. Alle dieren zijn makkelijk toegankelijk en te knuffelen.  Vanzelfsprekend zorgen wij goed voor onze dieren, bij alle dieren staan onze vrijwilligers.

Overige activiteiten

Hiernaast zijn er voor de kinderen veel extra activiteiten zoals schminken, knutselen, een speurtocht en marshmallows roosteren. Er komt een schapenscheerder en er is te zien wat je allemaal met wol kunt doen zoals spinnen, weven, verven en vilten.

Lammetjesdag 2024: 23 maart (onder voorbehoud van wijziging)

Toegang en parkeren zijn gratis.

OOGSTFEEST

Op de laatste zaterdag van de schoolvakantie (augustus) organiseren wij het oogstfeest. Een groot opgezet evenement met allerlei activiteiten om te leren, te zien en te doen.

Oude werktuigen en ambachten
Vrijwilligers brengen de hooibouw in beeld, zowel met de hand als met de latere werktuigen achter paarden. Er staan op het veld diverse oude werktuigen opgesteld die door onze vrijwilligers door de jaren heen vakkundig zijn opgeknapt. Een aantal werktuigen worden achter de paarden gespannen en aan het werk gezet.
Naast de demonstraties zijn er diverse oude ambachten te zien zoals een smid, wol spinnen, manden vlechten en vacht vilten. Oude beroepen die zich kenmerken door handwerk en in het dagelijks leven verdwenen zijn. Ook onze eigen werkgroepen presenteren zich graag op deze dag, zoals o.a. de houtwerkplaats, imkers, moestuin en valleihekken.

Wedstrijd ploegen met paard
Sinds een aantal jaar is het ploegen met paarden onderdeel geworden van het oogstfeest. Een mooie aanvulling op de oogstactiviteiten. Ook hier zien we een oude ambacht die verdreven is door de mechanisatie. Uit het hele land komen deelnemers strijden om zich een jaar lang beste ploeger te kunnen noemen.

Voor de kinderen
Op al onze evenementen krijgen de kinderen extra aandacht. Ook op het oogstfeest zijn er tal van kinder-activiteiten. Zo zijn je o.a. diverse oud Hollandse kinderspelen, knutselen, ravotten in het stro en kunstkoe melken. Verder kunnen de kinderen pannenkoeken bakken waar je eerst zelf de ingrediënten voor moet opzoeken. Leerzaam en leuk.

IMKERIJDAG

De Imkers op Groot Zandbrink houden in de zomer een open dag.
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Kom een kijkje nemen in de bijenstal. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Over bijen en imkers
De imkers van de Vallei Horstee weten veel over bijen en kunnen leuke interessante dingen laten zien. Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de open dag zal ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.

Kom ook kijken in de wereld van de honingbij !

BOEREN WINTER WANDELING

In december tussen Kerst en Oud & Nieuw is het tijd voor de winterwandeling.
De Boerenwinterwandeling is een wandeltocht van ongeveer zeven kilometer door het boerenland en boerenbedrijven. De sfeer wordt vergroot met vuurkorven en midwinterhoornblazers Onderweg is er warme choco, glühwein en oliebollen. Bij terugkomst op Groot Zandbrink kunt u, onder het genot van een drankje, gezellig napraten.
Als klap op de vuurpijl kunt u genieten van een heerlijk stamppottenbuffet!

Wandeling door ongebaande paden.
De wandeling gaat over weg, weide en ongebaande paden. Onderweg worden er verschillende boerenbedrijven bezocht. Zorg dus voor stevige wandelschoenen die wel tegen stootje kunnen. Helaas is het hierdoor niet mogelijk om de wandeltocht met een wandelwagen, een rolstoel of als u slecht ter been bent te maken. Zorg voor stevige wandelschoenen. Aangezien de wandeling langs boerenbedrijven door weilanden loopt zijn honden niet toegestaan.

Eigen tempo
De wandeling start en eindigt bij Hoeve Groot Zandbrink. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur start er vier keer per uur een groep wandelaars. De wandeling zelf kunt u geheel in eigen tempo lopen. De laatste wandelaars lopen het laatste gedeelte in de invallende duisternis. Door middel van vuurkorven maken we de route dan extra leuk en spannend.

Inschrijving
Deelname aan de boerenwinterwandeling kan alleen na inschrijving. U schrijft in op een vastgestelde tijd. Aan inschrijving zit automatisch uw betaling verbonden.

Inschrijving start vanaf 1 november en wees op tijd want vol = vol.